MAP (Møte med Aggresjonsproblematikk) er et helhetlig opplæringsprogram for å forebygge og håndtere aggresjons- og voldsproblematikk i helse- og sosialsektoren. Programmet er eid av de fire regionale helseforetakene, omtalt i nasjonal helse- og sykehusplan og anbefalt i nasjonale faglige råd for forebygging og riktig bruk av tvang i psykisk helsevern.
Hensikten med opplæring i MAP er enkel; forhindre vold og sørge for at pasienter og personale opplever seg trygge. Arbeidet med å redusere vold er komplekst og må tilnærmes fra flere hold. En av de viktigste forutsetningene for å få dette til, er å øke kvaliteten på de daglige samspillene mellom pasienter og personal, og legge til rette for at tjenestetilbudet skaper minst mulig grad av krenkelse og avmakt for den som mottar hjelpen.
Opplæringsprogrammet MAP ønsker å være et viktig bidrag til å øke kvaliteten på det voldsforebyggende arbeidet. Først og fremst ved å legge til rette for forståelse og reduksjon av konfliktgrunnlaget, dernest ved å tilføre profesjonell og nødvendig handlingskompetanse når situasjoner oppstår, samt ved å utnytte det lærings- og utviklingsrommet som kan oppstå i etterkant av aggressive episoder.
Å redusere vold og tvang handler om mer enn å bare unngå et destruktivt samspill. Det handler om god behandling. Det handler om å legge til rette for et helsevesen som skal være trygt for begge parter – både pasienter og personale.
VISJON
Bidra til økt sikkerhet og trygghet
for pasienter og personale
Redusere forekomsten av
aggressive og voldelige episoder
Bidra til forebygging og riktig bruk av tvangsmidler
Instruktører
MAP bygger på en modell der det utdannes MAP instruktører som driver opplæring i egen organisasjon. For å bli godkjent MAP-instruktør må du bestå en ti-dagers instruktøropplæring. Sluttproduktet for instruktørutdanningen er at instruktørene skal være i stand til å holde MAP grunnkurs, undervise i de ulike modulene i MAP, samt kunne vedlikeholde denne kompetansen ved sine arbeidsplasser. Påmelding av instruktører forutsetter forankring og avklaring av ledelse. Videre forplikter deltakelse til implementering av grunnkurset på egen arbeidsplass.
Hvis du ønsker å bli MAP instruktør
arrangeres det følgende kurs i 2024
OSLO – høsten 2024 – påmelding innen 30. august 2024 – deltakeravgift 5000 kr
Samlingsdager: 24., 25., 26., sept. (uke 39), 7., 8. og 9. okt. (uke 41) og 14., 15., 16. og 17. okt. (uke 42)
E-læringskurs i MAP (betaversjon)
Vi jobber aktivt med å utvikle nye ressurser til bruk i opplæring i MAP. Vi har valgt å gi dere tilgang til en tidlig versjon av e-læringskursene som utvikles til MAP.
Disse kursene har følgende målsetninger:
1. Brukes til forberedelser før gjennomføring av grunnkurset
2. Repetisjon etter gjennomført grunnkurs
3. Kan brukes i internundervisning og vedlikeholdsopplæring.
Det er viktig å understreke at dette ikke erstatter regulær undervisning i MAP.
Kontaktpersoner i din region