SIFER er et nasjonalt kompetansesenternettverk for sikkerhetspsykiatri, fengselspsykiatri og rettspsykiatri. Våre regionale kompetansesentre er lokalisert i Helse Bergen for Helse Vest, i St. Olavs hospital i Trondheim for Helse Midt-Norge, i Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for Helse Nord, og i Oslo universitetssykehus for Helse Sør-Øst.
Formål for SIFER er å legge til rette for samarbeid om forskning, fagutvikling og formidling mellom kompetansesentrene for sikkerhetspsykiatri, fengselspsykiatri og rettspsykiatri. Samfunnsoppdraget er å bidra til et bedre tjenestetilbud for pasientene og brukere i sikkerhetspsykiatrien, fengselspsykiatrien og rettspsykiatrien, samt spre kunnskap om fagområdene til beslutningstagere, forvaltning, eiere, media og allmennheten for øvrig.
SIFER har et nært og formelt samarbeid med helsedirektoratet, justis- og politimyndigheter, brukerorganisasjoner, høyskoler, universitet og kriminalomsorgen. Vi organiserer en etterutdanning i rettspsykiatri for psykiatere og psykologer, og underviser blant annet for allmennpsykiatrien og for fengselsvesen.
Sikkerhetspsykiatri
Et fagfelt som forholder seg til voldelige personer, alvorlig sinnslidende personer og/ eller personer som har begått overgrep som befinner seg på en sikkerhetsavdeling. De kan være til fare for seg selv og/ eller andre.
SIFER jobber med forskning, fagutvikling og undervisning til hjelp for sikkerhetspsykiatrien. Å utvikle instrumenter for risikovurdering, samt behandlingsmodeller og -metoder er essensielt her.
Fengselspsykiatri
Dette fagfeltet forholder seg til innsatte med psykiske helseproblemer.
SIFER jobber med å utvikle metoder for å gi de innsatte best mulig hjelp – og utdanner og veileder ansatte i kriminalomsorgen.
Rettspsykiatri
Rettspsykiatri er psykiatrisk og psykologisk kunnskap anvendt i rettspleiens tjeneste. Spesialister i psykiatri og psykologi kan oppnevnes av retten for å vurdere om en person som er tiltalt i en straffesak var psykotisk, psykisk utviklingshemmet i høy grad og/eller hadde en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for den straffbare handlingen (strl. §20 bokstav b-d). Dersom dette er tilfelle skal vedkommende ikke straffes.
Dersom retten finner at det er stor fare for gjentagelse av straffbare handlinger, kan særreaksjonen «Dom til tvungent helsevern» eller «Dom til tvungen omsorg» komme til anvendelse (strl. §§ 62 og 63).
Dokumenter
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
Beskriver SIFERS strategi – Siste oppdaterte versjon
Årsrapportene til kompetansesentrene er offentlige
Overordnet møteplan for SIFER