Frivillighet og tvang (FoT) er et kompetansesenter organisert under SIFER-Nord, som jobber med å styrke kunnskap rundt frivillighet, medvirkning og tvang i psykisk helsevern. Gjennom forskning, kompetanseheving og fagutvikling arbeider FoT for å fremme en mer pasientfokusert tilnærming i psykisk helsevern.
Christina Bell, som jobber som overlege ved Akuttpsykiatrisk avdeling ved Ullevål sykehus, disputerte 15.11.24 med avhandlingen "Mapping violence in psychosis and psychopathy». I to av studiene har hun sett på MR- bilder av hhv amygdala og hypothalamus, og sett etter forskjeller innad i disse strukturene hos fire grupper; forvaringsdømte, psykosepasienter med og uten voldshistorikk og friske kontroller. I den siste studien sammenligner hun psykopatiskårer mellom forvaringsdømte og psykosepasienter med voldshistorikk.
Hvert år møter SIFER-nettverket med oppdragsgiver, for å redegjøre for resultater og strategiske planer. Årets møte fant sted på Gardermoen, med deltakere fra hele landet.
Årets kontaktmøte for sikkerhetspsykiatri i Helse Sør-Øst ble avholdt 14.11.24 og satt fokus på kartlegging og håndtering av vold og aggresjon.
SIFER Midt arrangerte i år SIFER-samlingen i Trondheim. Møtet ble hold ved ærverdige Britannia Hotell 25.-26. september 2024
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl opprettet nylig partnerdrapskommisjon. Solveig Karin Bø Vatnar, psykologspesialist/forsker, Oslo Universitetssykehus, SIFER Sør-Øst, Professor II Høgskolen i Molde og Bjørn Soknes, tidligere førstestatsadvokat og rådgiver ved SIFER Midt, er to av åtte representanter i kommisjonen
Boklansering: tidligere ansatt ved SIFER, Randi Rosenqvist, utgir bok 2. september
Enhetsleder Lars Fodstad fra Spesialpoliklinisk enhet og forsker Christine Friestad skal delta i en debatt om utfordringer seksuallovbrytere opplever under soning og etter løslatelse. Foto: Mona Hauglid
I juni 2023 ga Helsedirektoratet Regionalt kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri Helse Sør-Øst i oppdrag å utarbeide en ny statusrapport for norsk sikkerhetspsykiatri. Rapporten er nå ferdigstilt og gir god og nødvendig informasjon om status og utviklingen for fagfeltet.
03
05
04
13
25
03
11