Publisert 2. mars, 2018

«Jeg er glad i barn», sa han

«Det er derfor jeg lar de suge meg» – Debattinnlegg av Svein Øverland

Det var først etter mange samtaler med pedofile at jeg forsto at det meste av det jeg trodde om pedofili, var feil. Som psykolog utdannet på nitti-tallet ble jeg opplært i at «intet menneskelig skal være meg fremmed» og at «innsikt gir symptomlette». Men det er som kjent langt fra teori til praksis. Mange som leser dette, reagerer sikkert umiddelbart med «æsj, snakker han faktisk med pedofile?!». Jeg har ofte måttet forsvare min interesse for å arbeide med pedofili. «Skyt dem heller» er en ganske vanlig kommentar. Akkurat det er jeg vant til, og det bryr meg lite. Mitt mål er å hjelpe de som har blitt seksuelt misbrukt. Da er kunnskap om hvordan pedofile tenker helt avgjørende. Dessuten mener jeg at målet fremfor alt bør være å forhindre seksuelle overgrep. Da er det tilsvarende avgjørende at vår kunnskap bygger på sikker kunnskap heller enn synsing og velmente fordommer. Derfor bryr jeg meg mer om at fagfolk enten ikke viser interesse for et så viktig felt eller ikke tar utgangspunkt i oppdatert kunnskap.

Les mer hos psykologisktidsskrift.no

Sist oppdatert den 2. March 2018 av Christian Lauvrud