Publisert 21. oktober, 2016

Politikk, debatt, psykiatri og bevæpning av politiet og sånn

Pål Grøndahl: Gang på gang har det vært påvist at psykisk ustabile mennesker ikke representerer noen stor risiko for andre. Det er tvert om.

Pål Grøndhal har skrevet et blogginnlegg om psykisk ustabile mennesker og risiko for alvorlige hendelser. Han retter en pekefinger mot uriktigheter i debatten om bevæpning av politiet som er verdt å få med seg.

Mental Helse: Pål Grøndahl: Jeg er ikke så veldig opptatt av Fjesboka. Det er bare en sjelden gang kjenner jeg behov for legge ut innlegg og «si hva jeg tenker på» som FB stadig spør om. Jeg stusser ofte over folks behov for å legge ut glorifiserte bilder av seg selv, gi lykkebeskrivelser og legge ut bilder av maten de skal spise. Men det er helt grei og uskyldig sosial samhandling. Samtidig tror jeg at jeg vanligvis er et rolig menneske. Jeg forholder meg stort sett helt avslappet til politiske debatter, selv om jeg noen ganger er fullstendig uenig enkelte politikeres utsagn. Men jeg hisser meg sjelden opp der jeg sitter i min trygge sofakrok.

Men på kvelden torsdag 15. oktober hisset jeg meg opp. Da fulgte jeg med på «Debatten» som drøftet bevæpning av politiet. Det tok først litt tid før jeg faktisk skjønte hva enkelte hadde fått seg til å si, og da reagerte jeg. Det jeg hørte var følgende uttalelse: «Det er ikke bankranere som er norsk politis hverdag. Det er jo i veldig stor grad psykisk syke mennesker som er ordentlig ustabile og vi har altfor mange triste eksempler på veldig syke mennesker som har gått til angrep på andre helt uten forvarsel. Og det er jo i de tilfellene hvor tid er lik liv. Og det en helt dramatisk forskjell på å ha et våpen på seg, med seg, og det å ha det rundt hjørnet.» 

Etter den friske debatten som fulgte gikk jeg sporenstreks til tastaturet og skrev inn følgende på Fjesboka, eller Facebook som mange kaller det: «På debatten i kveld hevdet en eller annen kvinnelig høyrepolitiker at et argument for å ha et fortsatt bevæpnet politi var at de måtte være i stand til å håndtere «farlige psykisk syke personer». Herre. For det første har politiet klart det i så lenge jeg har vært i år på jordkloden uten bevæpning, for det annet er det rimelig stigmatiserende overfor en utsatt gruppe som psykisk ustabile å hevde at de er så utrolig farlige at de kun bør håndteres med våpen. For det tredje hvor er empirien? Altså kunnskapen som tilsier at det blir bedre for noen part at politiet er bevæpnet når de skal håndtere personer som er psykisk ustabile? Knurr.» 

Les hele blogginnlegget på Mental Helse

Sist oppdatert den 21. October 2016 av Christian Lauvrud