Publisert 28. august, 2023Konferanse

Mange fagfolk på konferanse om forebygging av seksuelle overgrep mot barn 

Skjermdump av forsiden til konferansen
https://www.iatso.org/index.php/trondheim-2022

IATSO har i en årrekke hatt konferanser om forebygging av seksuelle overgrep mot barn ved å fokusere på dem som utøver slik atferd. Nå kommer over 400 fagpersoner til Trondheim for å delta på årets IATSO. RVTS Midt har arrangementsansvar, og SIFER er en sentral samarbeidspartner.

IATSO er en forkortelse av The International Association for the Treatment of Sexual Offenders.

Den internasjonale konferansen som går over tre dager, fra 30.august til 1.sepemberpå Scandic Nidelven, har 450 påmeldte. Omtrent 50 av dem er digitale, de andre kommer til Trondheim.

– Fagfolk fra rundt 20 forskjellige land deltar. En tredjedel av deltakerne er fra Norge, og resten er fra ulike deler av verden, sier Oddfrid Skorpe Tennfjord. Hun er psykolog på RVTS Midt (Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, ved St. Olavs) og en del av arrangementskomiteen.

SIFER har vært involvert i planleggingsprosessen ved at Olav Burkeland og Svein Øverland fra SIFER Midt er en del arrangementskomiteen.

Det vil være flere bidrag fra SIFER på konferansen.

Har utvidet perspektivet

Lenge hadde konferansen kun fokus på voksne som utøvde overgrep. Nå er perspektivet utvidet til også å gjelde barn og ungdom med bekymringsfull eller skadelig seksuell atferd. Årets hovedtemaet for konferansen er: Sex offender treatment in a lifespan perspective – New challenges from social media and from children and adolescents with harmful sexual behaviour.

Knut Hermstad, rådgiver ved RVTS Midt og visepresident i IATSO, skal ha åpningsforedraget onsdag 30.august kl. 13.30.

Videre byr konferansen på mange parallelle sesjoner, faktisk blir hele 120 abstrakts presentert.

Jeg synes det er bra at fagfeltet har blitt mer opptatt av å forebygge overgrep og seksuelle krenkelser som er utøvd av andre barn og unge. I dag kaller vi det for barn og unge med bekymringsfull eller skadelig seksuell atferd. IATSO 2023 vil også ha fokus på denne gruppen, sier Tennfjord og tilføyer: – Vi gleder oss til å samle det norske og det internasjonale fagmiljøet til viktige og inspirerende dager i Trondheim. 

Les mer her:Trondheim 2023 (iatso.org)