Publisert 21. oktober, 2016

Jim Aage Nøttestad (1948-2016)

Psykologspesialist og seniorforsker Jim Aage Nøttestad gikk bort så alt for tidlig 28. september etter kort tids sykdom

En kjær kollega, mentor og venn ved St. Olavs Hospital avdeling Brøset har forlatt oss og etterlater et stort tomt rom på alle måter.

Jim Aage ble født i Hamar i 1948 hvor han også vokste opp. Han ble utdannet Cand. Psychol ved universitet i Oslo i 1976 og fra 1992 hadde han sitt arbeid innen sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Regional sikkerhetsavdeling Brøset. Før det jobbet han innen omsorgen for psykisk utviklingshemmede på blant annet Emma Hjorts hjem, Halsetheimen i Klæbu og Habiliteringstjenesten for voksne i Sør-Trøndelag. Ved Brøset begynte han som psykolog på den Regionale sikkerhetsavdelingen før han senere viet mesteparten av sitt virke som forsker, underviser og som rettspsykiatrisk sakkyndig. I 2004 forsvarte han sin doktoravhandling om psykisk utviklingshemmede sin psykiske helse etter nedleggelsen av de store sentralinstitusjonene.  Jim Aage hadde særlig stor kompetanse, interesse og omsorg på forskning og behandling av de svakeste og sykeste blant oss. Hans faglige engasjementet var stort og han var en betydelig fagperson både nasjonalt og internasjonalt med nærmere hundre vitenskapelige publikasjoner. Han var alltid åpen for spørsmål og diskusjoner, alltid med et smil, et smittende engasjement og han delte generøst kunnskapen innen fag men også kunst og politikk, samfunnsengasjert som han var. Engasjementet og kunnskapen kom også til uttrykk gjennom deltagelse i utredninger og utvalg, ikke minst sist i Tilregnelighets-utvalget i 2014.

Hver høst åpnet han og Eli sitt hjem for oss nærmeste kolleger til en sammenkomst fylt med gode historier, god mat og drikke – et sosialt høydepunkt hver eneste gang.

Han var en svært dyktig kliniker og en høyt skattet foreleser og har blant annet undervist om rettspsykologi og rettspsykiatri ved NTNU hvor han også har veiledet mange kandidater fram til både master- og doktorgrader.

Jim Aage hadde et stort nettverk både faglig og i samfunnslivet forøvrig.

Selv etter at han ble pensjonist på nyåret i 2015 har han fortsatt sitt virke både på Brøset, i Trondheim fengsel og som sakkyndig. Samtidig fikk han mer tid til gode stunder med famile og venner på hytta i Fersdalen og på reiser sammen med sin kjære Eli.

Sporene etter Jim Aage er mange og varige. Betydningen Jim Aage har hatt som fagperson, kollega, mentor og medmenneske er og vil alltid bli høyt verdsatt.

Jim Aage kommer til å bli savnet av mange, og tankene går først og fremst til familien som han var så glad i og stolt av.

Fred over Jim Aages minne.

På vegne av kolleger og venner ved St. Olavs Hospital og NTNU

Roger Almvik, Kirsten Rasmussen og Karl Heinrik Melle

Sist oppdatert den 21. October 2016 av Christian Lauvrud