Publisert 22. november, 2013

Innelåst fordi ingen vil ha dem

NRK: Personer dømt til tvungen psykisk helsevern blir sittende innelåst og blir utsatt for mer tvang en nødvendig. Årsaken er at kommunene ikke vil ta i mot dem.

På Brøset i Trondheim sitter flere psykisk syke som er dømt til tvungent psykisk helsevern, innelåst og utsatt. Det viser seg nemlig at mange kommuner ikke har et tilbud til de som er ferdig behandlet på sikkerhetsavdelingen på Brøset.

Svært uheldig

Dermed blir folk sittende der lengre enn nødvendig, og det er svært uheldig, sier professor i psykiatri, Gunnar Morken til NRK.

Han mener disse pasientene ikke har godt av mer tvang enn det som er nødvendig. De har rett til å kunne bo i sin egen bolig med personell rundt seg. Men det er også sånn at pårørende har vanskelig for å opptre som pressgruppe for disse pasientene, og at det ikke er så mange i vårt samfunn som akkurat brenner for denne gruppen pasienter, sier Morken.

Gunnar Morken sier det er helt uaktuelt å slippe pasientene fritt ut i samfunnet igjen. Det går ikke fordi de er dømt til tvungent psykisk helsevern, understreker han.

Les mer på nrk.no

Sist oppdatert den 22. November 2013 av Christian Lauvrud