Publisert 12. desember, 2024Nyhet

Frivillighet og tvang utvikler en temabank om frivillighet og medvirkning

Frivillighet og tvang (FoT) er et kompetansesenter organisert under SIFER-Nord, som jobber med å styrke kunnskap rundt frivillighet, medvirkning og tvang i psykisk helsevern. Gjennom forskning, kompetanseheving og fagutvikling arbeider FoT for å fremme en mer pasientfokusert tilnærming i psykisk helsevern. En viktig kanal for dette arbeidet er nettsiden deres, Frivillighetogtvang.no, hvor de formidler forskning på tvang, frivbillighet og medvirkning på en lettforståelig og anvendelig måte. Målet er at kunnskapen skal bli tilgjengelig og nyttig for pasienter, pårørende og helsepersonell.

Et av FoTs pågående prosjekter er utviklingen av en temabank om frivillighet og medvirkning. Denne temabanken skal inneholde konkrete tiltak som helsepersonell kan benytte for å øke medvirkning og redusere bruken av tvang i psykisk helsevern. Nylig publiserte FoT innhold om Early Recognition Method (ERM) i temabanken.

Early Recognition Method (ERM) – et verktøy for medvirkning

ERM er et strukturert verktøy som hjelper med å identifisere tidlige varsler på forverring av psykisk tilstand eller kriser som kan medføre risikoatferd, som vold eller aggresjon. Essensielt for metoden er pasientens aktive involvering i å identifisere sine egne forvarsler. Dette gjør ERM til et effektivt verktøy for å fremme pasientmedvirkning og samarbeid mellom pasient og helsepersonell.

FoT har nylig publisert en nyhetssak i forbindelse med lanseringen av ERM-innholdet i temabanken. I saken intervjuer de Gunnar Eidhammer, som tilbyr opplæring i ERM, og Frans Fluttert, som var med å utvikle metoden. De har også snakket med sikkerhetspsykiatrisk seksjon ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, som jobber med å implementere ERM på både lokal – og regional sikkerhetspsykiatrisk avdeling.

Les nyhetssaken her: Implementering av Early Recognition Method – Kompetansesenteret for frivillighet og tvang

Bilde av ansatte ved Frivilliighet og tvang

Fra venstre: Enhetsleder på RSA, Kjersti Dragland Corneliussen, fagutviklingssykepleier Simen Kraabøl og ergoterapeut og ERM- kontakt på RSA, Simon Eisemann.